Shanghai Wushu Zomerschool 2019


In de maand juli (2019) mochten de atleten Bas de Groot en Dan Mihai Radulescu naar Shanghai, China vliegen. Hier volgden zij gedurende één maand een zomercursus bij de Shanghai University of Sports.  Deze zomercursus was een cursus in de afdeling wushu en bestond uit wushu trainingen en gerelateerde lessen zoals Wushu geschiedenis, Chinese taal, Chinese geschidenis, calligrafie, Chinees schilderkunst, detail papiersnijd les  en Chinese cultuur lessen.  Bovendien kregen zij tijdens de Shanghai Wushu Zomerschool de mogelijkheid om mee te doen aan de The 4th Huangshan International Wushu Competition 2019.

Shanghai University of Sport (SUS)

De Shanghai University of Sport (SUS) werd opgericht in november 1952. Het is het nummer 2 sportinstituut in China. In de afgelopen 50 jaar zijn uit SUS veel vooraanstaande lichamelijke opvoeders en sportfiguren voortgekomen. De universiteit speelt een actieve rol in internationale culturele uitwisseling en zoekt voortdurend naar nieuwe manieren van internationale samenwerking in het onderwijs. De SUS is een van de eerste universiteiten in China die internationale studenten toelaat. Terwijl het zijn grote taak vervult om onderwijs- en onderzoekswerk op het gebied van lichamelijke opvoeding te bevorderen, helpt SUS de glorieuze Chinese sport en cultuur voort te zetten en geniet het een goede reputatie in binnen- en buitenland. 

De Shanghai Wushu Zomerschool

Na een goede nachtrust in de internationale studenten kamers bereidde Bas en Dan zich voor op de de dag bij  de Shanghai Wushu Zomerschool.  Door de weeks staan zij kwart voor zeven op, kleden zich om en gaan naar de kantine om te ontbijten.  Vervolgens gaan zij terug om de trainingsspullen op te halen en rustig uit te buiken waarna zij gezamenlijk met de hele groep internationale studenten richting de Wushu trainingszalen lopen om om 9.00 uur hun lessen te starten. Voordat wij aankomen bij de zaal moeten zij eerst door het campus van SUS. Onderweg komen zij langs de vele verschillende sportfaciliteiten van de universiteit zoals de atletiekbaan, de tennis en basketbal velden, de pingpong zalen en het sportzwembad.  Bij aankomst wordt de groep verdeeld in gevorderd en beginner groepen. Zowel Bas als Dan zitten bij de gevorderde groep.  

Wushu les

De wushu lessen worden over het algemeen verdeeld over drie onderdelen. De eerste is uiteraard de warming-up om blessures te voorkomen. Vervolgens hebben wij een blok techniek. Hier beoefenen wij de basis technieken op de grond, gevolgd door korte bewegingsfrases waarna wij door gaan met sprong technieken.  Als laatste blok oefenen wij de vormen een voor een. Dit doen wij opbouwend van kleinere stukken tot de halve vorm tot uiteindelijk de hele vorm.
” Het is bijzonder om te trainen in zo een ander klimaat dan dat ik gewend ben. Het is hier veel benauwder en dagelijks tussen de 28 en 38 graden waardoor ik minimaal twee shirts mee moet naar elke training.” zegt Dan. Deze lessen werden afwisselend gegeven door Gu Xiu Hong en Dong Zhu.

Theorie lessen

Na de fysieke lessen hebben zij drie uur pauze waarna het tijd is voor de volgende les. De tweede les van de dag is meestal een theorieles maar kan ook een tweede wushu les zijn. Dat lag aan de planning van het rooster.  Verschillende theorie lessen kregen zij aangeboden maar de les waar zij het meest van genoten waren de geschiedenis lessen. ”De wushu geschiedenis sprak mij heel erg aan. Het is bizar hoe ver de geschiedenis van wushu gaat en hoe diep de filosofie ervan ligt.” zegt Bas. 

Na de tweede les van de dag waren zij vrij om te doen wat zij wilden. Er is meer dan genoeg om te doen en ontdekken in Shanghai dus van deze vrije tijd maakte zij uiteraard gebruik. Aan het einde van de dag was de tijd beperkt. De grotere ritten moesten worden gepland in het weekend. 

De laatste paar dagen kregen Bas en Dan de mogelijkheid om tijdens de Shanghai Wushu Zomerschool mee te doen met een internationale wushu wedstrijd in Huangshan.  Zie hier voor het artikel ” The 4th Huangshan International Wushu Competition 2019”.
Een druk rooster hadden zij met allemaal unieke ervaringen en lessen. Voor zij het wisten was er een maand voorbij en moesten zij weer terug naar Nederland. Wel even wennen na zo lang in China te zijn verbleven.

Shanghai Wushu Zomerschool